У США група з 42 прокурорів подала до суду на компанію Meta. Вони звинувачують її в тому, що функції Facebook та Instagram викликають залежність та орієнтовані на дітей та підлітків. Про це пише CNBC.

На думку прокурорів, Meta розробила свої продукти для Facebook та Instagram таким чином, щоб молоді користувачі залишалися на них довше та поверталися знову й знову. Йдеться про численні сповіщення, повідомлення та нескінчену прокрутку стрічки.

Однак це не все. Платформа буцімто використовує функції, які негативно впливають на психічне здоров’я підлітків через соціальне порівняння або сприяють тілесній дисморфії, тобто посиленій увазі до недоліків тіла та прагненню їх виправити.

Також Meta звинувачують в порушені Закону про захист конфіденційності дітей в Інтернеті (COPPA) шляхом збору персональних даних користувачів віком до 13 років без згоди батьків.

Позивачі домагаються припинення того, що вони вважають шкідливою практикою Meta, а також штрафних санкцій і відшкодування збитків. При цьому вони стверджують, що Meta добре знала про негативні наслідки, які її дизайн може мати для юних користувачів.

До слова, це не єдиний подібний позов. Приміром, Управління захисту прав споживачів штату Юта (UDCP) подало до суду на TikTok, звинувачуючи додаток у тому, що він «викликає залежність» та шкодить дітям.