Компанія NVIDIA націлилася на конкуренцію з Intel у сфері персональних комп’ютерів. Як повідомляють джерела Reuters, що NVIDIA непомітно розпочала розробку центральних процесорів (CPU), які працюватимуть під управлінням операційної системи Windows від Microsoft, використовуючи технології Arm Holdings.

Цей стратегічний крок NVIDIA узгоджується з ширшою ініціативою Microsoft щодо підтримки виробників мікросхем у створенні процесорів на базі архітектури ARM для комп’ютерів з Windows. Ці зусилля Microsoft розглядаються як протидія Apple, яка збільшила свою частку ринку майже вдвічі з моменту представлення власних чипів на базі ARM для комп’ютерів Mac три роки тому, згідно з попередніми даними IDC за третій квартал.

Компанія AMD також планує випускати процесори для ПК з використанням архітектуру ARM. Прогнозується, що і NVIDIA, і AMD випустять свої чипи для ПК до 2025 року. Вони приєднаються до компанії Qualcomm, яка виробляє процесори для ноутбуків на базі ARM з 2016 року. Qualcomm має намір представити флагманський чип, розроблений командою, яка раніше працювала з Apple, на майбутньому заході, який відвідають керівники Microsoft, в тому числі Паван Давулурі, віцепрезидент з Windows і пристроїв.

Керівництво Microsoft звернуло увагу на ефективність процесорів Apple M на базі ARM, особливо в обробці штучного інтелекту, і прагне досягти подібних результатів.

У 2016 році Microsoft співпрацювала з Qualcomm, щоб перевести операційну систему Windows на процесорну архітектуру ARM, яка є основою для смартфонів. Була укладена ексклюзивна угода з Qualcomm на розробку Windows-сумісних чипів до 2024 року. Після цього періоду Microsoft закликала інші компанії вийти на цей ринок.

Джей Голдберг, генеральний директор D2D Advisory, прокоментував стратегію Microsoft, заявивши: “З 90-х років Microsoft зрозуміла, що не хоче знову залежати від Intel… Якби ARM дійсно злетіла у сфері чипів для ПК, вони б ніколи не дозволили Qualcomm бути єдиним постачальником”.

Microsoft підштовхує виробників мікросхем до інтеграції передових можливостей ШІ у свої процесори. Компанія бачить, що програмне забезпечення зі штучним інтелектом, таке як Copilot, відіграватиме ключову роль у роботі з Windows. Однак перехід від обчислювальної архітектури x86, яку використовують як Intel, так і AMD, до архітектури на базі ARM може створити проблеми з сумісністю програмного забезпечення.