Механізм електронного бронювання в Україні планують запустити до кінця 2023 року. Про це виданню Forbes повідомили в пресслужбі Міністерства економіки.

«Міністерство економіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року», – повідомили у відомстві.

Ще влітку заступник міністра економіки Ігор Фоменко заявляв, що Мінекономіки та Мінцифри працюють над відповідним сервісом. За його словами, електронний документ міститиме QR-код, який можна буде роздрукувати. Це буде підтвердженням бронювання людини.

Процес поволі рухається. За технічну частину його реалізації відповідає Мінцифри.

«Це дозволить значно пришвидшити процес погодження списків осіб, яких необхідно забронювати, та видачі фінального рішення», – сказав правовий експерт проєктного офісу «Дія. City» Дмитро Зінченко.

Зі свого боку, Мінекономіки відповідає за регуляторну частину. Ключовий момент – погодження постанови Кабміну, що регулюватиме «єБронювання», з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, зацікавленим бізнесом тощо. Попередній проєкт постанови вже готовий.

Бронювання ключових співробітників від мобілізації – болюча тема для українського IT-бізнесу. Однак його представники вважають, що запуск «єБронювання» не вирішить всіх проблем.

Приміром, в.о. виконавчої директорки Асоціації IT Ukraine Марія Шевчук вважає, що сервіс може прибрати бюрократичні етапи, спростити та трохи прискорити процес, але навряд чи змінить його концептуально.

Ще одна складність полягає в тому, що забронювати можна лише співробітників, оформлених у штат. Однак, за словами CFO Ciklum Андрія Оксенюка, кількість штатних співробітників зазвичай невисока, адже ІТ-компанії часто співпрацюють із гіг-контракторами та ФОП-контракторами.

А от CEO GigaCloud Ukraine Володимир Бєлов вважає, що головний недолік – це процедура актуалізації військово-облікових документів. За його словами, є ризик, що співробітник, який пішов уточнювати дані в ТЦК, опиниться у лавах ЗСУ раніше, ніж отримає витяг про бронювання.

За статистикою Мінцифри, станом на 11 жовтня 2023-го в Україні заброньовано 3500 спеціалістів зі 157 технокомпаній. Це менше ніж 1% від усієї індустрії.