Мешканців штату Нью-Йорк, які збираються придбати 3D-принтери, можуть зобов’язати надавати інформацію про своє кримінальне минуле. Такий законопроєкт ініціювала сенаторка Дженіфер Раджкумар, пише Tom’s Hardware.

Документ має назву A8132 і має на меті запобігти самовільному виготовленню вогнепальної зброї або компонентів до неї. Згідно із проєктом, перевірка кримінального минулого потенційного покупця може тривати до 15 днів.

Законопроєкт є актуальним, адже 3D-друк деталей, приміром, для пістолета не є особливо складним. В інтернеті є чимало файлів 3D-моделей, які можна отримати безплатно. Щоправда, якщо друк виконується з використанням термопластичних матеріалів PLA або ABS, то зі зброї навряд чи вдасться зробити більше кількох пострілів.

Проєкт A8132 може насправді ніколи не потрапити на голосування. Однак якщо він зрештою стане законом, покупка 3D-принтерів у штаті стане складнішою та, вочевидь, дорожчою. Це може призвести до того, що виробники та продавці такої техніки переїдуть до інших штатів.

Нагадаємо, що раніше у штаті Нью-Йорк представили законопроєкт A7489, який робить незаконним самовільне виробництво зброї або розповсюдження 3D-моделей для неї. Документ, який поки не ухвалено, не обмежує продаж 3D-принтерів.