Нарешті знову можна завантажити Ubuntu 23.10: Mantic Minotaur, останнє проміжне оновлення операційної системи перед релізом LTS версії 24.04.

Нагадуємо, що ISO файл версії 23.10 тимчасово заборонили завантажувати через спотворений український переклад.

Першою змінною, яку користувачі побачать вже при встановленні Ubuntu є новий інсталятор. Відтепер система пропонуватиме два способи встановлення — Default та Full. Перший спосіб підходить для користувачів, які завжди мають інтернет з’єднання і встановить лише найнеобхідніше: веббраузер і основні утиліти. Full пропонуватиме «набір офісних інструментів, утиліт, веббраузера та ігор для роботи в автономному режимі».

Ще одним нововведенням є App Center, який стане стандартним для усіх подальших версій системи. Це швидкий, інтуїтивно зрозумілий та безпечний спосіб знаходити нові програми.

Відбувся реліз Ubuntu 23.10: що нового?

При встановленні системи повернули можливість обрати ZFS як основну файлову систему. Також з’явилась експериментальна можливість налаштувати шифрування всього диска за допомогою модуля довіреної платформи (Trusted Platform Modules).

Чимало змін у системі пов’язанні з оновленням до GNOME 45, яке додало покращений пошук у файлах, календарях та інших програмах, а також нові стандартні програми для перегляду зображень і камери та індикатор, який показуватиме коли ця сама камера використовується.

23.10 також отримала підтримку розширення Tiling Assistant за замовчуванням. Воно розширює параметри конфігурації для багатовіконних налаштувань та дозволить користувачам автоматично розставляти вікна програм по кутах екрана.

Відбувся реліз Ubuntu 23.10: що нового?

У Mantic Minotaur перейшли на ядро 6.5, яке теж має свої переваги та покращення. Відтепер система завантажуватиметься швидше на системах з процесорами Xeon або EPYC. На процесорах Ryzen також покращили ефективність.

Щоб покращити захищеність системи, ядро ​​Ubuntu тепер підтримує додатковий режим, який вимагає від програм мати профіль AppArmor, щоб використовувати простір імен непривілейованого користувача.

Крім того, розробники повідомили, що операційна система працюватиме на новому Raspberry Pi 5 з першого дня.

Завантажити Mantic Minotaur можна на офіційному сайті Ubuntu, а в блозі компанії можна ознайомитись з усіма технічними подробицями та нюансами оновлення.