Спеціалісти NASA провели попередній аналіз зразків ґрунту з астероїда Бенну, які були доставлені на Землю в межах місії OSIRIS-REx. У них вчені виявили вуглецеві сполуки та воду. Про це пише Ars Technica.

Після семи років перебування в космосі невеликий космічний апарат зі зразками з астероїда приземлився в пустелі штату Юта (США) наприкінці вересня.

Відтоді науковці почали досліджувати отриманий матеріал. Спершу – той, що перебував поза основним контейнером. Виявилося, що він містить 5% вуглецю та велику кількість води у вигляді гідратованих глинистих мінералів.

NASA знайшло воду та вуглецеві сполуки у зразках астероїда Бенну – це мрія астробіолога

Спеціалісти припускають, що мільярди років тому подібні астероїди доставили переважну кількість води, яка зараз міститься в океанах, озерах і річках Землі. Зібравши «підказки» з астероїдного пилу, вчені сподіваються краще зрозуміти, як Земля перетворилася на живий світ.

«Це неймовірний матеріал, – сказав співдослідник місії Деніел Главін. – Він насичений органікою. Якщо ми шукаємо біологічно важливі органічні молекули, то ми обрали правильний астероїд і привезли правильний зразок. Це мрія астробіолога».

Попереду в науковців ретельні дослідження. Найближчими тижнями вони планують відкрити основний контейнер та розпочати каталогізацію всього матеріалу. Після каталогізації матеріал розділять між вченими з 35 країн, які є членами місії OSIRIS-REx.

Дослідження матеріалу може розповісти про походження нашої планети й, можливо, навіть про самих людей.