Європейське космічне агентство оприлюднило приголомшливі дані, які вдалося зібрати телескопу Gaia у скупченні Омега Центавра. Про це пише Gizmodo.

Gaia перебуває в космосі з грудня 2013 року та знаходиться в регіоні під назвою L2. Це – та сама область, яку космічний телескоп James Webb називає своєю домівкою.

Отримані дані стосується ділянки на відстані 17 тис. світлових років від Землі. Телескоп Gaia виявив тут півмільйона нових зірок, 380 потенційних гравітаційних лінз, а також визначив орбіти понад 156 тис. астероїдів.

«Завдяки новим даним ми можемо вивчати структуру скупчення, як розподілені зірки, що входять до нього, як вони рухаються тощо, створюючи повну великомасштабну карту Омеги Центавра», – йдеться в інформації ЄКА.

Спостереження за такими скупченнями, як Омега Центавра, можуть дати різну корисну інформацію, зокрема деталі про те, як старіють зірки та як еволюціонують галактики.

До слова, раніше телескоп James Webb зробив унікальні знімки туманності Кільце (Ring Nebula), яка знаходиться на відстані близько 2200 світових років від Землі та оточує вмираючу зірку.