Телескоп James Webb зробив унікальні знімки туманності Кільце (Ring Nebula), яка знаходиться на відстані близько 2200 світових років від Землі та оточує вмираючу зірку. Про це йдеться в повідомленні NASA.

Цю туманність видно в бінокль ясного літнього вечора з північної півкулі і більшої частини південної. Вчені називають об’єкт ідеальною мішенню для розгадки деяких таємниць планетарних туманностей.

«Ми зрозуміли, що спостереження на Веббі дадуть нам неоціненну інформацію, оскільки туманність Кільце добре вписується в поле зору інструментів Webb NIRCam (камера ближнього інфрачервоного діапазону) і MIRI (інструмент середнього інфрачервоного діапазону), що дозволить нам вивчити її з безпрецедентною просторовою деталізацією», – розповів представник міжнародної групи експертів із вивчення планетарних туманностей і пов’язаних з ними об’єктів ESSENcE.

Телескоп James Webb показав унікальні знімки туманності Кільце, яка оточує вмираючу зірку

У групі додали, що телескоп James Webb зробив знімок туманності за кілька тижнів після початку наукових операцій 12 липня 2022 року.

«Коли ми вперше побачили зображення, ми були приголомшені кількістю деталей на них. Яскраве кільце, яке дає туманності її назву, складається з близько 20 000 окремих згустків щільного молекулярного водневого газу, кожен із яких приблизно такий же масивний, як Земля», – описали вчені.

Вони зауважили, що зображення дали їм змогу побачити неочікувані деталі. Приміром, несподіванкою стала наявність до десяти рівномірно розташованих концентричних об’єктів у слабкому гало за межами яскравого кільця. Ці дуги могли утворюватися кожні 280 років в процесі скидання зіркою своєї маси. При цьому науковці не знають жодного іншого прикладу утворення таких структур із цією періодичністю в планетарних туманностях, що утворені однією зіркою.

Раніше повідомлялося, що телескоп James Webb зробив інфрачервоний знімок двох молодих зірок, які ще формуються.