Дві дослідницькі групи з Каліфорнії розробили мозкові імплантати, які можуть надати голос людям, котрі не здатні говорити. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі Nature. Про розробку повідомляє Financial Times.

Ці групи працюють в Каліфорнійському та Стенфордському університетах. Вони використовували нові електродні масиви та програми зі штучним інтелектом для перетворення думок на текст і мову. Спеціалісти Каліфорнійського університету також створили реалістичний аватар, який вимовляє розшифровані слова.

«Обидва дослідження є великим стрибком вперед на шляху до декодування мозкової активності зі швидкістю і точністю, необхідною для відновлення вільного спілкування людей з паралічем (голосу)», – сказав один із членів Стенфордської команди Френк Віллетт.

Розробки суттєво відрізнялися за конструкцією. Команда Каліфорнійського університету розмістила на поверхні кори головного мозку прямокутник, тонший за папір, із 253 електродами, щоб реєструвати активність мозку в ділянці, яка є критично важливою для мовлення. А от Стенфордський пристрій вставляв два менших масиви із загальною кількістю 128 мікроелектродів глибше в мозок.

Кожна команда працювала з одним добровольцем: Стенфордська – з 68-річним пацієнтом, хворим на бічний аміотрофічний склероз, а Каліфорнійська – з 47-річною пацієнткою, яка перенесла інсульт.

Обидва проєкти використовували алгоритм штучного інтелекту для декодування електричних сигналів із мозку пацієнтів, навчаючи розрізняти чіткі патерни, щоб формувати вимовлені слова. Системи потребували тривалих тренувань.

Треба ще чимало роботи, щоб перетворити лабораторну перевірку концепції на прості та безпечні пристрої, якими пацієнти та їхні опікуни могли б користуватися вдома. Важливим кроком, за словами дослідників, буде створення бездротової версії, яка не вимагатиме від користувача підключення до імплантату.

Нагадаємо, що мозковий імплантат зі штучним інтелектом дозволив відновити пацієнту чутливість та рухливість. Відповідну технологію розробили в Інституті біоелектронної медицини Фейнштейна, який є частиною американської мережі закладів охорони здоров’я Northwell Health.