В Міністерстві цифрової трансформації України підготували дорожню карту регулювання штучного інтелекту в країні. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров у Telegram.

Він пояснив, що штучний інтелект є невідворотним трендом, тому Україна потребує чітких правил для розвитку бізнесу та захисту прав людини у взаємодії зі ШІ.

«Ідеться про кроки, які дадуть змогу нашим компаніям у сфері ШІ конкурувати з європейськими, залучати інвестиції й напрацювання. Та зробити цифрове середовище безпечним для людини», – зауважив Михайло Федоров.

За його словами, документ базується на bottom-up підході, який передбачає рух від меншого до більшого. Реалізація підходу містить два етапи.

«Під час першого – надаємо бізнесу інструменти для підготовки до майбутнього регулювання ШІ. Від оцінки впливу технології на права людини – до підписання добровільних кодексів поведінки. Також опублікуємо рекомендації та Білу книгу для відповідей на запитання про те, що робити просто зараз і на що очікувати в майбутньому», – пояснив він.

Другий етап передбачає ухвалення закону, аналогічного до європейського AI Аct. Передбачається, що це дасть змогу створити ідентичні правові режими з ЄС у сфері ШІ, спростити співпрацю з європейськими партнерами та залучити інвестиції.

Нагадаємо, що влітку Європейський парламент ухвалив законопроєкт, відомий як «Закон про штучний інтелект» (AI Act), який накладає нові обмеження на те, що вважається найбільш ризикованим застосуванням технології. Це – лише один крок у більш тривалому процесі. Очікується, що остаточна версія закону буде ухвалена не раніше кінця цього року.