В Україні від початку повномасштабного вторгнення зросла активність кібершахраїв. Жертвами злочинних схем у цей час ставали 11% українців. Про це свідчать дані масштабного опитування Опендатабот та Нацбанку України, в якому взяли участь 112,9 тис. громадян.

«Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних та благодійних організацій», – пише Опендатабот.

Результати опитування свідчать, що найчастіше жертвами шахраїв ставала молодь (18-24) та люди у віці 65+. Найчастіше людей ошукували під час покупки/продажу товару в інтернеті – з таким стикався кожен другий респондент (52,74%). Ще одна популярна злодійська схема – фішингові посилання (18,57%). Крім цього, шахраї зламували соцмережі українців (12,04%) та виманювали інформацію по телефону (10,18%).

«Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу», – зауважив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

Нагадаємо, ще одне дослідження нещодавно виявило, що 7 із 10 українців переймаються, що їхні друзі чи родини можуть відреагувати на шахрайське повідомлення.