Міністерство торгівлі США оприлюднило правила, які запобігатимуть використанню субсидій на виробництво напівпровідників Китаєм та іншими країнами, які вважаються такими, що можуть становити загрозу національній безпеці США. Про це пише Reuters.

Йдеться про програму субсидіювання на суму в $39 млрд. Ці кошти передбачені в межах «Закону про чипи та науку» (Chips and Science Act), який спрямовує $52,7 млрд на підтримку внутрішнього виробництва напівпровідників.

Положення встановлюють «запобіжники», щоб обмежити одержувачів фінансування від інвестицій в розширення виробництва в іноземних країнах, що викликають занепокоєння, таких як Китай і росія. Також правила обмежують одержувачів коштів від участі в спільних проєктах для дослідження або ліцензування технологій з такими суб’єктами.

Якщо одержувачі фінансування порушуватимуть обмеження, Міністерство торгівлі може відкликати гранти.

«Ми повинні бути абсолютно пильними, щоб жодна копійка з цього не допомогла Китаю випередити нас», – зазначила недавно міністерка торгівлі США Джина Раймондо в Конгресі.

До слова, недавно повідомлялося, що уряд КНР збирається запустити новий державний інвестиційний фонд, який має на меті залучити близько $40 млрд для напівпровідникового сектору. Ймовірно, це буде найбільший із трьох фондів, заснованих Китайським інвестиційним фондом індустрії інтегральних схем, також відомим як Великий фонд.