Ілон Маск може втрапити в черговий скандал. Цього разу – через смерть приматів, які брали участь в тестуванні мозкового імплантату Neuralink. До цього може призвести інформація, яку оприлюднило видання WIRED, пише The Verge.

Видання посилається на тривожні документи, отриманні Комітетом лікарів за відповідальну медицину (PCRM). Це – некомерційна організація, яка виступає проти використання живих тварин у випробуваннях. За її інформацією, до піддослідних мавп застосували процедуру евтаназії після ускладнень, включаючи «криваву діарею, частковий параліч і набряк головного мозку».

Приміром, цієї процедури зазнав примат навесні 2020 року «після того, як його мозковий імплантат розхитався». Розтин тварини показав, що «поломку цього імплантату можна вважати суто механічною, а не спричиненою інфекцією».

Також документи свідчать про ще один випадок, який трапився у 2019 році. Тоді евтаназію застосували до мавпи після того, як під час хірургічного втручання відламався шматок імплантату Neuralink, що призвело до інфікування.

Інша мавпа, відома як Animal-15, через кілька днів після встановлення імплантату «почала притискати голову до підлоги без видимої причини». Стан тварини погіршувався, тож зрештою до неї також застосували евтаназію. Звіт про розтин вказує на те, що у неї була кровотеча в мозку і що імплантати Neuralink залишили частини кори головного мозку вогнищево зруйнованими.

Складність ситуації полягає й у тому, що недавно Ілон Маск заявляв, що «жодна мавпа не померла від імплантату Neuralink». За його словами, для дослідження обрали близьких до смерті тварин, щоб мінімізувати ризики для здорових мавп. Однак колишній співробітник Neuralink заперечує цю інформацію. Він стверджує, що тварин тримали близько року до того, як була проведена будь-яка операція.

PCRM надала інформацію про випробування Комісії з цінних паперів і бірж (SEC), звинувачуючи Ілона Маска в шахрайстві з цінними паперами, посилаючись на повідомлення про $280 млн, які Neuralink залучила від інвесторів для створення мозкового комп’ютерного інтерфейсу.

Раніше повідомлялося, що Neuralink Ілона Маска отримав схвалення від незалежної наглядової комісії на початок набору учасників для першого випробування мозкового імплантату для пацієнтів із паралічем.