Міністерство юстиції США використало перший тиждень судового процесу проти Google, щоб довести, що компанія порушила антимонопольне законодавство та придушила конкуренцію для збереження лідерства на ринку. Про це пише The Register.

В урядовій скарзі стверджується, що Google «придушив конкуренцію в сфері інтернет-пошуку» завдяки ексклюзивним контрактам із виробниками мобільних телефонів, розробниками веб-браузерів і телекомунікаційними компаніями.

Завдяки цим контрактам пошук Google включали за замовчуванням на телефонах Android, пристроях Apple iOS і macOS, а також у конкуруючих браузерах, таких як Firefox від Mozilla. Компанія також зробила пошук Google сервісом за замовчуванням у власному веб-браузері Chrome.

Під час вступних дебатів представник Мін’юсту США заявив, що ця справа стосується майбутнього інтернету. Він також стверджував, що монополія Google починається з угод, які роблять його сервіс пошуковою системою за замовчуванням.

Натомість в Google наполягають, що пошуковий сервіс компанії реалізований за замовчуванням, тому що це найкращий варіант.

Нагадаємо, що гучний судовий процес між Google та представниками Мін’юсту триватиме 10 тижнів. В межах цієї справи урядові юристи заявили – компанія знала, що її діяльність ретельно досліджують, тож радила своїм співробітникам не вживати певні слова.