З виходом iPhone 14 компанія Apple суттєво змінила внутрішню побудову смартфона, що дозволило значно спростити його ремонт та заміну багатьох складників. Знавці цієї справи з iFixit щиро вітали такі оновлення та оцінили смартфон на 7/10, чого з iPhone не траплялося з 2016 року.

Тепер спеціалісти переглянули свій висновок, потужно знизивши результати торішньої ревізії. Сталося це через те, що бал не враховував «софтові» обмеження, які Apple значно посилює останнім часом. 

Нині смартфон попереджає власника, якщо якісь частини пристрою замінено без проходження відповідної процедури реєстрації через спеціальну систему Apple System Configuration. Це ускладнює випадки заміни деталей, якщо вони потрапили від «донорського» гаджета, а не купувалися напряму від виробника.

Якщо ж заміна деталей відбулася таким чином і не проходила процес реєстрації серійних номерів, система демонструватиме користувачу повідомлення про неможливість визначення оригінальності запчастин. В гіршому випадку якась частина функціональності може бути обмеженою (наприклад, використання біометрії).

iPhone 14 втратив торішній результат рейтингу ремонтопридатності від iFixit. Нова оцінка значно нижча

«Більшість капітальних ремонтів сучасних iPhone вимагають схвалення Apple. Вам доведеться купувати деталі через їхню систему, а потім підтверджувати ремонт через чат. В іншому випадку ви зіткнетеся з обмеженою або відсутньою функціональністю, а також з набридливими попередженнями» — розповідає CEO iFixit Кайл Віенс.

Як зазначають в iFixit, вони знають випадки, коли сервіси в принципі припиняли свою діяльність, адже працювали саме за такою схемою ремонту iPhone, в якій використовували «живі» частини раніше пошкоджених смартфонів. До того ж подібні обмеження ускладнюють ремонт для тих користувачів, які спроможні самостійно замінити ті чи інші деталі не звертаючись до сервісних центрів.

Таким чином тепер iPhone 14 має оцінку ремонтопридатності від iFixit у 4/10, що навіть менше за результати декількох попередніх моделей. Попри те, що iPhone 15 та iPhone 15 Pro розділяють схожу внутрішню побудову, яка спрощує ремонт, вони так само вимагатимуть підтвердження «оригінальності» запчастин у випадку заміни. Тож навряд цього року можна буде очікувати на високі бали ремонтопридатності для нових моделей.