Для бренду Volkswagen кросовер Tiguan є дуже важливим. Адже починаючи з 2007 року, у двох поколіннях моделі загалом вже продано близько 7,6 млн автомобілів. Тому радикальні зміни тут не бажані – аби не розгубити вже сформований сегмент клієнтів. Водночас автомобіль потрібно зробити сучасним та технологічним – аби він був конкурентним. То яким вийшов Volkswagen Tiguan третього покоління?

Еволюція техніки та розмірів

Для початку, новий Volkswagen Tiguan майже не змінився за розмірами: довжина зросла приблизно на 3 см (тепер 4,54 метра), колісна база залишилась довжиною близько 2,7 метра. А все тому, що Європі не потрібен занадто великий кросовер – адже основним ринком продажів для третього Volkswagen Tiguan мають стати рідні європейські країни.

Але Європі потрібен безпечний, технологічний, ефективний кросовер. Тому новий Volkswagen Tiguan отримав більш аеродинамічні форми та суцільну «закриту» лінію між фарами: це дозволило покращити аеродинамічний коефіцієнт до показника Сх=0,28 (проти Сх=0,33 у попередника), що має позитивно вплинути на паливну ощадливість. До речі, про фари: відтепер Volkswagen Tiguan може бути оснащено матричними фарами IQ.LIGHT HD – кожна має 19200 елементів для освітлення, тобто сумарно попереду маємо понад 38 тисяч діодів. Така технологія матричного освітлення запозичена у флагманської моделі Volkswagen Touareg й вперше приходить в розмірний клас Volkswagen Tiguan.

Та й загалом – новий Volkswagen Tiguan візуально дещо нагадує старшу модель. Як мінімум, завдяки розвиненим «плечам» над колісними арками. Причому версія R-Line (червоний автомобіль на фотографіях вище) має чорні глянцеві накладки на цих самих арках і взагалі прикрашена численними R-декором на спортивну тематику: вставки на бамперах, власні колісні диски тощо. Тобто: компанія Volkswagen не зраджує собі й одразу запускає дві версії нового Volkswagen Tiguan – звичайну та спортивну.

А ще компанія не зраджує собі у використанні платформи. Новий Volkswagen Tiguan побудований на основі відомої, проте дещо оновленої платформи MQB evo та з використанням підвіски DCC Pro – тут головним нововведенням є 2-клапанні амортизатори з можливістю більш точного регулювання. Хоча, звісно, всі технологічні «родзинки» будуть залежати від обраної комплектації.

Революція салону та ергономіки

Де новий Volkswagen Tiguan створює революцію, то це в салоні. На перший погляд – все також звично: цифрова панель приладів Digital Cockpit, сенсорний дисплей по центру передньої панелі, лише додалась нова система MIB4 для керування всім цим добром. Однак погляньте уважно на деталі…

Наприклад, панель приладів тепер не має козирка від сонця: це просто саме «панель». Однак з покриттям, що має прибирати відблиски сонця. Центральний дисплей може бути діагоналлю аж до 15 дюймів (у мене перший монітор був з такою діагоналлю) й він відповідає майже за всі налаштування.

Майже: адже залишена велика центральна шайба з вбудованим OLED-дисплеєм. Причому вона багатофункціональна – можна й гучність аудіо регулювати, й режим руху перемкнути. А ось ще незвичні рішення: джойстик «автомату» під кермом, фонове освітлення салону крізь декоративні панелі, підлокітник-трансформер.

Звісно, фахівці Volkswagen не забули про зручність та практичність – все ж йдеться про німецьку компанію. Так, відтепер для Volkswagen Tiguan доступні сидіння з масажем через десять пневматичних камер. Так-так, масаж вже був і в попередника – проте він був реалізований просто через рух елемента підтримки попереку. А тепер ця функція наче перейшла на рівень вище.

Ось приклад практичності: при майже незмінних розмірах, багажник автомобіля додав 37 літрів. Тепер новий Volkswagen Tiguan зможе запропонувати до 652 літрів корисного простору. Але що він запропонує під капотом?

Вибирайте бажане: бензин, дизель, гібрид…

Загалом історія з технікою та салоном нового Volkswagen Tiguan нагадує історію про новий Volkswagen Passat, правда? То логічно, що приблизно аналогічне твердження стосується двигунів.

Кросовер Volkswagen Tiguan в Європі буде пропонуватись з бензиновими або дизельними моторами та у різних гібридних виконаннях. Звичайний MHEV-гібрид eTSI побудований як поєднання 1,5-літрового бензинового двигуна та 15-кіловатного електромотора – загальна потужність системи буде складати 150 к.с.

Цікавішими є два PHEV-варіанти гібридів, що позначені eHybrid: вони також мають 1,5-літровий бензиновий двигун, однак куди більш потужний електромотор. Завдяки цьому, загальна потужність гібридної системи може сягати 204 або 272 к.с. (в залежності від версії). А наявність акумулятора ємністю 19,7 кВт·год. обіцяє близько 100 км дистанції пробігу виключно на електроприводі.

Крім того, в гамі нового Volkswagen Tiguan будуть представлені звичні бензинові (TSI) та дизельні (TDI) мотори. А ще обіцяють вибір між переднім та повним приводом. Проте ось чого не буде – то це «механіки»: новий Volkswagen Tiguan буде доступний лише з DSG-«автоматом».

Звісно, залишається питання що саме з усього вищезгаданого приїде в Україну та коли це станеться? Проте вже не залишається питання про те, чи стане новий Volkswagen Tiguan популярним. Адже він завжди таким був – в Європі та Україні.