Міністерство цифрової трансформації України заявило про запуск платформи Дія.Engine. У відомстві обіцяють, що завдяки її появі державні онлайн-послуги з’являтимуться ще швидше. Про це йдеться в повідомлені Мінцифри у Telegram.

«Розробили рішення, яке дасть змогу швидко й безпечно цифровізувати й автоматизувати державні послуги та реєстри. Зараз 80% даних зберігаються в паперовому та неактуальному електронному форматі. Вони не захищені від кібератак і не пристосовані до діджиталізації», – зазначили в міністерстві.

Тут пояснили, що цифрова послуга створюється у вигляді автоматичних бізнес-процесів, будується обмін даними, інформація підтягується в «Дію». Якщо дані зберігаються в неактуальному форматі, цей процес стає неможливим.

«Держоргани швидко та незатратно створюватимуть публічні реєстри, керуватимуть ними та цифровізуватимуть послуги. Це значно прискорить діджиталізацію», – пояснили в Мінцифри передбачені зміни.

У відомстві додали, що вже зараз платформу Дія.Engine використовують 20 міністерств та центральних органів виконавчої влади. Наприклад, реєстр пошкодженого та зруйнованого майна забезпечує роботу послуги  єВідновлення.

«Зараз працюємо над цифровізацією 50 реєстрів, 20 з них – за підтримки уряду Німеччини в межах проєктів, які виконує GIZ Ukraine. Очікуйте на результат вже незабаром», – підкреслили в міністерстві.

Раніше голова відомства Михайло Федоров заявляв, що в «Дії» може з’явитися віртуальний помічник із робочою назвою «Надія». Причому йдеться не лише про те, що можна отримувати на порталі або застосунку «Дія». Мова про відповіді на питання, що стосуються державних сервісів загалом.