У «Дії» може з’явитися віртуальний помічник із робочою назвою «Надія». Про роботу Міністерства цифрової трансформації України над цим проєктом розповів віцепремʼєр – голова відомства Михайло Федоров на конференції «Надлюди», повідомляє Forbes.

За його словами, зараз тривають переговори з компанією OpenAI, щоб максимально автоматизувати й зробити зрозумілою відповідь на запитання користувача.

«Наприклад, ви говорите: «Надія, знайди ЦНАП поруч зі мною, який знаходиться в такому-то районі, в такому-то місті, і скажи, які послуги можна отримати». І тобі людською мовою максимально персоналізовано дається відповідь, де можна знайти цей ЦНАП і так далі», – пояснив Федоров.

Водночас він уточнив, що йдеться не лише про те, що можна отримувати на порталі або застосунку «Дія». Мова про відповіді на питання, що стосуються державних сервісів загалом.

«Я поки не можу розповісти всю архітектуру, але, звичайно, ми не будемо використовувати персональні дані. Ми дизайнимо систему таким чином, щоб все було максимально безпечно, тому що це головний виклик. З точки зору технології, це буде максимально умовна локалізація», – додав Федоров.

Раніше Мінцифри повідомляло, що кількість громадян, які скористались електронними держпослугами у 2022 році, зросла з 60 до 63%. Це означає, що 3 з 5 дорослих українців протягом року користувалися державними онлайн-сервісами.