У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає створення в Україні електронного реєстру військовозобов’язаних. Про це пише AIN.UA.

Йдеться про проєкт № 10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану», який зареєстровано 18 вересня 2023 року.

Документ пропонує створити електронний реєстр, в який вноситимуть дані призовників, військовозобов’язаних, резервістів, а також інформацію про потреби армії в особовому складі.

Реєстр створюють, зокрема для ідентифікації призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Крім того, його створюють для оформлення для громадян документів військового обліку. Приміром, він надаватиме громадянам змогу подавати електронні заяви про набуття статусу учасника бойових дій.

«Проект Закону розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану», – сказано в пояснювальній записці.

Недавно міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що Міністерство оборони України має намір запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).