Нарешті можна підтвердити чимало спекуляцій довкола одного з найочікуваніших смартфонів року — iPhone 15 Pro. Планова презентація компанії Apple залишила не так багато сюрпризів, й попри це була доволі цікавою. Тож, ось якими оновленнями виробник має зацікавити користувачів цього разу.

Флагманський смартфон компанії Apple все ще виходить у двох варіантах: iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. На цей раз обійшлося без версії Ultra. Обидві моделі залишили ту саму діагональ екранів (так само зберігши практично всі інші характеристики), як у попередників, при цьому зменшили рамки довкола. Сталося це через змінений корпус.

Так, обидві версії iPhone 15 Pro мають матове титанове шасі, яке замінило дзеркальну сталь. Форма корпусу також мінімально оновилася, де рамка стала трішечки округлішою. Фізичні розміри нових моделей становлять 146,6×70,6×9,25 мм та 159,9×76,7×8,25 мм відповідно. Порівняно з попередніми варіантами, ці стали меншими, але й товщими. Заразом титан допоміг зменшити вагу до 187 та 221 граму (було 206 та 240).

Титан, нова камера телефото, USB-C та Action button: Apple показала нові флагманські iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

На опції кольорів таке оновлення також вплинуло. Тепер всі варіанти мають приставку Titanium, підкреслюючи новий матеріал, де з пулу «випав» варіант Gold. Тож тепер вибір полягає з: Natural Titanium, Blue Titanium, White Titanium та Black Titanium. Суб’єктивно, всі вони мають непоганий вигляд, хоча й важко сказати, що вони якісь особливі цього разу (наприклад, зелений iPhone 13 Pro був значно привабливішим, не кажучи вже про перспективи червоного).

Титан, нова камера телефото, USB-C та Action button: Apple показала нові флагманські iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

З інших помітних моментів — улюблений багатьма користувачами перемикач режимів сповіщень все ж замінила нова універсальна кнопка Action button. Звісно, наразі Apple обмежує можливі варіанти її використання, тому вона може: змінювати режими сповіщень; увімкнути режими Focus; активувати камеру, запис голосових нотаток, ліхтарик, перекладач, Shortcuts; та деякі функції доступності.

Ну і як же не згадати про USB-C? Вся цьогорічна лінійка смартфонів Apple перейшла на використання нового формату порту для заряджання. Проте флагманські моделі отримали більшу швидкість передачі даних (до 10 Гбіт/сек) та підключення напряму до комп’ютера для моментального завантаження світлин під час знімального процесу (так само як це роблять професійні фотографи з «дорослими» камерами). Без жодних сюрпризів, при згадці про це протягом презентації, прозвучало словосполучення «кастомний кабель».

Титан, нова камера телефото, USB-C та Action button: Apple показала нові флагманські iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

Звісно, флагмани мають оновлені процесори A17 Pro (хоча раніше вони мали закінчення Bionic). Це 3-нанометрові чипи з 19 млрд транзисторів, які складаються з тієї ж схеми 2+4 ядра ЦП, 16 ядер Neural Engine, окремих блоків для обробки відеосигналів та навіть виділеного USB-контролера для «нового» конектора. Графічний прискорювач має 6 ядер (було 5) та окремо закцентовану на презентації підтримку трасування променів (Ray Tracing). Ба більше, Neural Engine має допомагати з обробкою графіки. Компанія обіцяє, що найближчим часом на iPhone з’являться ігри, які раніше були доступні лише для ПК та консолей (ні, Starfield поки що не варто очікувати на iPhone).

До можливостей супутникового зв’язку додали опцію Roadside Assistance, яка дозволить у випадку проблем під час подорожі на авто викликати необхідну допомогу, якщо при цьому немає стільникової мережі. Також нові iPhone мають покращений варіант заглушення довколишнього середовища, що має покращити телефонні розмови в шумних місцях. 

В камерах є як і зміни, так і відмінності між iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Почнемо зі спільних камер. Основний 48-мепіксельний сенсор тепер запропонує 24- чи 48-мегапіксельні світлини, а заразом й опції з фокальною відстанню еквівалентами 24, 28 та 35 мм. 12-мегапіксельна надширококутна камера так само має й режим макро. Додатково ці дві камери можуть працювати одночасно для запису Spacial video, яке потім можна буде переглянути на Apple Vision Pro з відповідним ефектом занурення. Також запис відео в форматі ProRes у нових моделей iPhone може бути в 4K при 60 FPS, а не 30.

Де сталися драматичніші зміни, так це в третій камері. В обох випадках це 12-мегапіксельні сенсори, проте в iPhone 15 Pro це звичний сенсор з 3-кратним оптичним наближенням, в той час, як iPhone 15 Pro Max має новий «тетрапризматичний» сенсор з 5-кратним оптичним наближенням (еквівалент 120 мм), ще й ліпшою стабілізацією 3D sensor‑shift.

Титан, нова камера телефото, USB-C та Action button: Apple показала нові флагманські iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

Щодо автономності, то Apple практично нічого про це не говорила. На сайті зазначається, що нові моделі мають «триматися» на рівні попередніх.

Титан, нова камера телефото, USB-C та Action button: Apple показала нові флагманські iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max

На останок залишилися ціни та накопичувачі. Тут виявився мікс різних інсайдів, який зупинився на тому, що iPhone 15 Pro стартує зі звичних $999 та 128 ГБ, проте в iPhone 15 Pro Max стартова ціна піднялася до $1 199, але й накопичувач цієї моделі починається з 256 ГБ (так само як і вартував попередник з відповідним обсягом постійної пам’яті).

Передзамовлення новинок на обраних ринках починаються вже в цю п’ятницю, а старт продажів намічено на 22 вересня. Дата початку продажів iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max в Україні та рівень цін поки що невідомі.