Для колонізації Марсу може вистачити лише 22 людини, але для цього їм треба мати певні типи особистості. Втім, із такою теорією згодні не всі – деякі вчені припускають, що для колонії знадобиться більше людей. Про це повідомляє Live Science.

Для оцінки того, скільки людей треба для колонізації планети, дослідники використали комп’ютерне моделювання за назвою ABM. Ця програма вираховує, наскільки добре групи реагують на складні сценарії на основі їхніх типів особистості.

Тож ABM розглянула чотири типи особистостей: поступливі – не надто конкурентні або агресивні; соціальні – екстравертні, які добре почуваються в соціальному середовищі; реактивні – ті, які намагаються впоратися зі змінами в рутині; невротики – ті, які є дуже конкурентними та агресивними.

Потім модель змінювала кількість людей кожного типу під час виконання ключових завдань, таких як видобуток корисних копалин на Марсі та сільське господарство.

Зрештою науковці виявили, що якщо більшість людей були поступливими або соціальними, то для підтримування колонії вистачило б лише 22 осіб. Однак з більшою кількістю невротиків і реактивних людей кількість необхідних переселенців була б більшою.

Однак дослідження має серйозні обмеження. Приміром, модель припускає, що хтось інший побудував інфраструктуру колонії: будівлі, транспортні засоби та інше обладнання. Також передбачалося, що перші колоністи матимуть семирічний запас енергії від міні-ядерного реактора, на кшталт тих, що живлять марсоходи, і отримуватимуть регулярні поставки із Землі.

ABM також імітувала лише перші 28 років існування колонії. Розрахунки вважалися успішними, якщо до кінця місії виживали щонайменше 10 осіб. Тож не всі переконані, що колонія з такою кількістю людей змогла б вижити в реальності, особливо якщо кінцевою метою є створення самодостатньої цивілізації на Червоній планеті.

«Двадцяти двох людей недостатньо, щоб побудувати й підтримувати повністю функціонуючу та автономну колонію на Марсі», – сказав дослідник астронавтики в лабораторії IMS в Бордо Жан-Марк Салотті.

За його дослідженням, для колонізації Марсу треба щонайменше 110 осіб.

Раніше повідомлялося, що марсохід Perseverance знайшов докази наявності органічних сполук у кратері Єзеро на Марсі. Хоча це не є неспростовним доказом того, що на Марсі колись існувало життя – ці сполуки могли утворитися й небіологічним шляхом – результати дослідження натякають на дивовижно складні органічні умови для «ключових будівельних блоків для життя» на сусідній планеті.