Марсохід Perseverance знайшов докази наявності органічних сполук у кратері Єзеро на Марсі. Про це повідомляє Engadget із посиланням на дослідження в журналі Nature.

Хоча це не є беззаперечним доказом того, що на Марсі колись існувало життя – ці сполуки могли утворитися й небіологічним шляхом – результати дослідження натякають на дивовижно складні органічні умови для «ключових будівельних блоків для життя» на сусідній планеті.

Perseverance вивчає цю територію з лютого 2021 року. Дослідники вважають, що тут колись було стародавнє озеро та дельта річки, яка в нього впадала. Це один із найбільш вірогідних регіонів для виявлення слідів життя на Марсі.

Органічні молекули, як ті, що спостерігаються в кратері Єзеро, містять атоми вуглецю і часто водню. Вони є основними компонентами життя, яким ми знаємо його на Землі.

«Вони є захоплюючою підказкою для астробіологів, оскільки їх часто розглядають як будівельні блоки життя, – сказав Newsweek науковий співробітник лондонського Музею природознавства та співавтор статті Джозеф Раззелл Холліс. – Важливо, що вони можуть бути створені процесами, не пов’язаними з життям, як ми його знаємо, і тому органічні молекули не є свідченням життя самі по собі без достатніх додаткових доказів, які не можуть бути пояснені небіологічними – або абіотичними – процесами».

Тепер дослідники мають вивчити молекули в наземних лабораторіях, щоб зробити подальші висновки про їхнє походження. Для цього треба дочекатися місії Mars Sample Return, яка, як очікується, не стартує з Землі принаймні до кінця 2020-х років.

Раніше дослідники з’ясували, що прямі фотохімічні реакції можуть забезпечити людей киснем і воднем, необхідними для тривалого проживання на Марсі чи Місяці.