У людей паразити анкілостоми можуть допомогти запобігти розвитку діабету 2 типу. Таких висновків дійшли вчені Університету Джеймса Кукса (JCU) з Австралії, пише Slashdot.

Відповідне дослідження на людях тривало впродовж двох років. У ньому взяли участь 40 учасників віком від 27 до 50 років із ранніми ознаками метаболічних захворювань. Результати тестувань науковці опублікували в журналі Nature Communications.

Під час дослідження частина пацієнтів отримувала 20 або 40 личинок паразита Necator americanus. Ще одній групі давали плацебо. Зрештою в людей з паразитами зафіксували зниження показника інсулінорезистентності. Це вказує на те, що люди відчули покращення чутливості до інсуліну.

«Всі учасники дослідження мали фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу», – заявив доктор Доріс Пірс із Австралійського інституту тропічної медицини та здоров’я (AITHM), що входить до складу JCU.

За його словами, випробування показало значні метаболічні переваги для реципієнтів, які пройшли такий курс лікування, особливо для тих, хто був заражений 20 личинками.

Раніше повідомлялося, що в США працюють над унікальною генною терапією від діабету 2 типу. Біотехнологічна компанія Fractyl Health (США) перебуває на ранніх стадіях розробки одноразової генної терапії для зниження рівня цукру в крові та маси тіла.