Витік даних компанії Tesla на початку цього року торкнувся понад 75 тис. осіб і стався через «неправомірні інсайдерські дії». Про це повідомляє Engadget із посиланням на інформацію генерального прокурора штату Мен (США).

Загалом йдеться про 75,735 тис. постраждалих. Ймовірно, всі вони – нинішні або колишні співробітники Tesla.

«Хоча ми не виявили доказів неправомірного використання даних у спосіб, який може завдати вам шкоди, ми, тим не менш, надаємо вам це повідомлення, щоб переконатися, що ви знаєте про те, що сталося, і про заходи, яких ми вжили», – написала компанія в листі до співробітників.

Порушення сталося в травні, коли німецька газета Handelsblatt повідомила, що отримала 100 ГБ даних від «кількох інформаторів» у Tesla. Дані містили 2,4 тис. повідомлень про проблеми із самоприскоренням і 1,5 тис. випадків проблем із системою гальмування в автомобілях, зокрема 139 скарг на ненавмисне екстрене гальмування та 383 випадки фантомних зупинок через помилкові попередження про зіткнення.

У листі співробітників Tesla надала більше інформації про інцидент, підтвердивши дату порушення й те, що Handelsblatt отримала конфіденційну інформацію Tesla.

«Розслідування показало, що двоє колишніх співробітників Tesla незаконно привласнили інформацію, порушивши політику інформаційної безпеки та захисту даних Tesla, і поділилися нею зі ЗМІ», – сказано в листі.

Дані також включали імена співробітників і контактну інформацію, зокрема фізичні адреси, адреси електронної пошти та номери мобільних телефонів.

«Видання заявило, що не має наміру публікувати цю особисту інформацію, і в будь-якому випадку, юридично заборонено використовувати її неналежним чином», – заявили в Tesla.

Компанія додала, що отримала судові накази, які забороняють колишнім співробітникам подальше використання, доступ або поширення цих даних.

Нагадаємо, що торік Національна адміністрація безпеки дорожнього руху почала розслідування проблеми фантомного гальмування Tesla після скарг власників. А в серпні 2022 року з’явилася інформація про те, що Tesla загрожує колективний позов через ту саму проблему.