Вантажне судно Pyxis Ocean, оснащене жорсткими вітрилами WindWings заввишки з 10-поверховий будинок, вирушило у свій перший рейс. Він пройде за маршрутом із Китаю до Бразилії. Про це повідомляє Engadget.

Цей рейс – унікальний, адже вітрила висотою 37,5 м розроблені для використання енергії повітря, щоб зменшити використання палива та викидів CO2 у судноплавстві. Розробники вітрил прогнозують, що їхня технологія дозволить скоротити шкідливі викиди приблизно на 30%.

Вантажне судно Pyxis Ocean із унікальними вітрилами вийшло в перший рейс

Цей показник є важливим, оскільки морська галузь прагне досягти нульового рівня викидів до 2050 року. Скорочення може бути навіть більшим, якщо використовувати альтернативні види палива.

Проєкт є результатом співпраці компаній BAR Technologies (яка розробила вітрила), Cargill Ocean Transportation, Mitsubishi Corporation та Yara Marine.

«Морську індустрію надзвичайно важко декарбонізувати, – сказав президент Cargill Ян Ділеман. – Тому в нас не так багато інструментів. Тому дуже важливо, щоб ми, як користувачі морської індустрії, також долучилися до деяких інновацій і справді просували галузь вперед».

Раніше повідомлялося, що одразу кілька організацій та компаній у світі працюють над проєктами атомних вантажних суден. Одним проєктом опікується група організацій, які базуються в Південній Кореї. Ще один проєкт розвивають в Норвегії.