Одразу кілька організацій та компаній у світі працюють над проєктами атомних вантажних суден. Про це повідомляє WIRED.

Приміром, група організацій, які базуються в Південній Кореї, в лютому підписала меморандум про взаєморозуміння та має на меті розробити атомні торгові судна, оснащені невеликими модульними реакторами. Однак деталі проєкту тут поки не озвучують.

«Ми вважаємо, що ще занадто рано розповідати деталі про відчутні результати цього партнерства, – сказали в судноплавній компанії HMM, яка бере участь в проєкті. – Нам ще треба пройти довгий шлях, щоб досягти комерційної життєздатності ядерних джерел енергії».

Ще один проєкт, який називається NuProShip, розвивають в Норвегії. Його керівник Ян Емблемсвог із Норвезького університету природничих науки і технологій каже, що команда NuProShip склала список із шести можливих конструкцій реакторів, які могли б працювати на демонстраційному судні.

«Прогрес цілком нормальний», – додає він.

Команда має на меті переобладнати танкер для перевезення зрідженого природного газу для роботи на ядерній енергії. Однак «переробити» перше судно не зможуть щонайменше до 2035 року.

Водночас спеціалісти Бразильського Інституту ядерних і енергетичних досліджень звертають увагу на перешкоди на шляху до реалізації подібних проєктів. Приміром, вік експлуатації суден поступається часу роботи реакторів. А ще людей треба переконати в безпеці ядерної енергії.

Нагадаємо, що в 1962 році було введене в експлуатацію атомне судно «Саванна». Його реактор був захований за 4 футами бетону, а також товстими шарами сталі та свинцю. Це був перший у світі вантажно-пасажирський атомохід.