Твори мистецтва, створені за допомогою штучного інтелекту, не можуть бути захищені авторським правом. Про це оголосила суддя окружного суду США Берил А. Хауелл, пише The Verge із посиланням на The Hollywood Reporter.

Вона головувала в судовому процесі проти Бюро з авторських прав США. Цей орган відмовив Стівену Талеру в авторських правах на зображення, створене штучним інтелектом за допомогою розробленого ним алгоритму Creativity Machine.

Чоловік неодноразово намагався отримати авторське право на зображення, стверджуючи, що ШІ є автором роботи, а картина – результат «роботи за наймом для власника Creativity Machine. Проте, Стівену Талеру неодноразово відмовляли.

Після останньої відмови минулого року він подав до суду на Бюро та заявив, що відмова йому була «свавільною, примхливою… і не відповідає закону». Однак суддя не погодилася з цим і у своєму рішенні зазначила, що авторське право ніколи не надавалося на роботу, в якій «відсутня будь-яка спрямовуюча людська рука». Вона також додала, що «людське авторство є основною вимогою авторського права».

Водночас суддя визнала, що людство наближається до нових кордонів авторського права, коли митці використовуватимуть ШІ як інструмент для створення нових творів. Це створить «складні питання щодо того, наскільки необхідний людський внесок» для захисту авторських прав та твори мистецтва, створені ШІ.

Між тим, Стівен Талер планує подати апеляцію.

Нагадаємо, що понад 8500 авторів художньої літератури, нон-фікшн та поезії звинувачують у використанні їхніх творів без дозволу чи компенсації технологічні компанії, що стоять за великими мовними моделями, такими як ChatGPT, Bard, LLaMa та іншими.