Понад 8500 авторів художньої літератури, нон-фікшн та поезії звинувачують у використанні їхніх творів без дозволу чи компенсації технологічні компанії, що стоять за великими мовними моделями, такими як ChatGPT, Bard, LLaMa та іншими, пише TechCrunch.

«Ці технології імітують і повторюють нашу мову, історії, стиль та ідеї. Мільйони захищених авторським правом книг, статей, есе та поезії забезпечують «їжу» для систем штучного інтелекту, нескінченну їжу, за яку ще не було виставлено жодного рахунку», – йдеться у відкритому листі авторів.

За їхніми словами, генеративний ШІ загрожує завдати шкоди професії авторів, адже ринок можуть наповнити посередні, написані машинами книги, розповіді та журналістські роботи, засновані на роботах авторів.

Вони закликають, зокрема отримувати дозволи на використання їхніх захищених авторським правом матеріалів у генеративних програмах ШІ та справедливо винагородити авторів за використання творів у цих програмах.

Нещодавно двоє авторів подали до суду на компанію OpenAI, яка створила ChatGPT, за те, що вона нібито використовувала їхні художні твори для машинного навчання, яке лежить в основі штучного інтелекту чат-бота.