Шкільна рада Мейсон-Сіті в американському штаті Айова почала використовувати технологію штучного інтелекту для створення списків потенційно заборонених книг у місцевих бібліотеках напередодні нового навчального року, пише Engadget.

До таких дій вдаються після того, як губернаторка штату Кім Рейнольд підписала законопроєкт, який передбачає зміни до навчальної програми в Айові. З-поміж іншого, він визначає, які книги можуть бути доступні в шкільних бібліотеках і класах.

Приміром, документ вимагає, щоб назви книг були «відповідні віку» та не містили «описів або візуальних зображень статевого акту». Але забезпечення того, щоб кожна книга в архівах округу відповідала цим правилам, перетворилося на величезну роботу.

«Наші класні та шкільні бібліотеки мають величезні колекції, що складаються з текстів, придбаних, подарованих і знайдених, – сказала заступниця директора з навчальної програми та викладання в шкільному окрузі Мейсон-Сіті Бріджит Ексман. – Просто неможливо прочитати кожну книгу та відфільтрувати її відповідно до нових вимог».

Тепер шкільний округ використовує ШІ для аналізу підозрілих текстів на наявність заборонених ідей та описів, оскільки існує занадто багато назв книг, які люди-рецензенти не в змозі охопити самотужки.

«Чесно кажучи, у нас є важливіші справи, ніж витрачати багато часу на те, щоб з’ясовувати, як захистити дітей від книг, – заявила Бріджит Ексман в інтерв’ю PopSci. – У той же час, ми маємо юридичні та етичні зобов’язання дотримуватися закону. Наша мета тут – це справді процес, який можна захистити».

Поки штучний інтелект позначив 19 книжок для видалення.

До слова, раніше повідомлялося, що понад 8500 авторів художньої літератури, нон-фікшн та поезії звинувачують у використанні їхніх творів без дозволу чи компенсації технологічні компанії, що стоять за великими мовними моделями, такими як ChatGPT, Bard, LLaMa та іншими.