Lockheed Martin розпочав розробку найпотужнішої лазерної зброї у межах другої фази проєкту High Energy Laser Scaling Initiative (HELSI).

Променева зброя потужністю 500 кВт – це масштабування 300 кВт лазера Lockheed Martin, який компанія випробувала у серпні 2022 р. Ця фаза HELSI спрямована на підвищення потужності лазера при досягненні потрібної якості променя та оптимізації ефективності, розміру, ваги та об’єму джерел живлення.

Lockheed Martin побудує бойовий лазер потужністю 500 кВт

«Lockheed Martin інвестував у виробничу інфраструктуру в очікуванні попиту Міністерства оборони на лазерну зброю, яка має купу додаткових переваг: нескінченний боєзапас, низьку вартість «пострілу», високу швидкість ураження та точність реагування, просту логістику, – каже Рік Кордаро, віцепрезидент відділу Mission Systems & Weapons компанії Lockheed Martin. – Лазер потужністю 500 кВт буде розвивати наші успіхи у створенні системи потужністю 300 кВт і використовувати досвід, отриманий з попередніх програм».

Під час випробування 2022 р. лазер Lockheed Martin потужністю 300 кВт знищив два імітатори крилатих ракет MQM-107 у маршовому режимі польоту. Нагадаємо, лазерну зброю випробує та інтегрує у наявні системи ППО також і Ізраїль. Але потужність «лазерних гармат» Iron Beam набагато менше – лише 100-150 кВт.