Неприбуткова організація Internet Archive зіткнулася із судовим процесом через один зі своїх проєктів зі збереження музичних записів. Про це повідомляє Engadget.

Sony Music Entertainment, Universal Music Group та кілька інших музичних лейблів подали позов проти організації. Вони звинувачують її в порушенні авторських прав за оцифрування, «навмисне завантаження, розповсюдження та передачу в цифровому вигляді» звукозаписів до 1972 року.

Йдеться про проєкт Great 78, який має на меті зберегти музику, записану на дисках зі швидкістю обертання 78 об/хв. Лейбли називають дії організації «кричущим порушенням», оскільки йдеться про музику таких виконавців, як Френк Сінатра, Елла Фіцджеральд, Біллі Холідей, Майлз Девіс і Луї Армстронг.

Компанії заявили, що пісні на сайті проєкту вже доступні через стримінгові та інші сервіси, тож їм «не загрожує небезпека бути втраченими, забутими або знищеними». У відповідь організація пояснила, що «артефакти й докази використання часто рідкісних дисків і записів на 78 об/хв все ще мають дослідницьку цінність».

Позивачі із цим не згодні та вважають, що діяльність Internet Archive «значно перевищує» обмежені цілі збереження та дослідження.

«Internet Archive безсоромно прагне забезпечити вільний і необмежений доступ до музики для всіх, незалежно від авторських прав», – переконані вони.

Лейбли вимагають відшкодування збитків у розмірі до $150 тис. за кожен захищений звукозапис. За даними Bloomberg, це може скласти $372 млн за всі перелічені записи.

До слова, чимало письменників та музикантів схвильовані питанням порушення авторських прав під час навчання генеративного штучного інтелекту. Приміром, двоє авторів подали до суду на компанію OpenAI, яка створила ChatGPT, за те, що вона нібито використовувала їхні художні твори для машинного навчання, яке лежить в основі штучного інтелекту чат-бота.