Україна [можливо] налагодила серійне виробництво комплексу динамічного захисту «Контакт-1»

Як сповіщає OSINT-акаунт Ukraine Weapons Tracker, український ВПК налагодив серійне виробництво комплексу динамічного захисту «Контакт-1», який широко використовується на вітчизняній бронетехніці.

З початку гарячої фази російсько-української війни динамічний захист «Контакт-1» разом з флорками ЗСУ став «героєм» численних інтернет-мемів, у яких флорки намагаються додати «Контакт-1» до будь-якої військової й не лише військової техніки. У кожному мемі є частка правди й українські зброярі дійсно широко використовують «Контакт-1», навішуючи його навіть на західну техніку типу БМП M2 Bradley або танків Leopard 1.

Комплекси динамічного захисту «Контакт-1» – це радянська/російська розробка, тому у 2018 р. на заміну радянських елементів 4С20 та 4С22 («Контакт-5») були розроблені українські аналоги 4С20U та 4С22U.

Але на фотографіях, які виклав Ukraine Weapons Tracker, можна побачити не 4С20U, а наче саме 4С20, які були виготовлені у 2023 р. Ukraine Weapons Tracker наполягає, що це саме українське серійне виробництво, а не трофейні комплекси.

Цікаво, чому у такому разі український ВПК не налагодив відразу виробництво сучасніших та ефективніших комплексів динамічного захисту «Ніж» та «Дуплет», які є саме українською розробкою і прийняті на озброєння у 2003 та 2009 рр. відповідно?