Вчені розробили технологію під назвою CATCH, яка може допомогти виявити або навіть вилікувати рак у важкодоступних місцях, таких як товста кишка. Про це повідомляє Engadget із посиланням на статтю в журналі Science.

В цій технології науковці використали вид бактерії під назвою Acinetobacter baylyi. Вона має здатність природним чином поглинати вільно плаваючу ДНК з навколишнього середовища, а потім інтегрувати її у власний геном, що дозволяє їй виробляти новий білок для росту.

Вчені сконструювали ці бактерії таким чином, щоб вони містили довгі послідовності ДНК, які відображають генетичний матеріал у ракових матеріалах людини. Ці послідовності слугують своєрідною половинкою «блискавки», яка фіксує захоплену ракову ДНК.

У межах тестів науковці зосередилися на мутованому гені KRAS, який часто зустрічається в колоректальних пухлинах. Якщо бактерія A. baylyi знаходить мутовану ДНК та інтегрує її у свій геном, то активується й пов’язаний з нею ген стійкості до антибіотиків. Саме це команда використала для підтвердження наявності ракових клітин.

Поки ця технологія не готова до використання у фактичній діагностиці. Команда працює над наступними кроками, зокрема підвищенням ефективності методу та порівнянням його з іншими діагностичними тестами.

У майбутньому технологія також може бути використана для цілеспрямованої біологічної терапії для лікування на основі наявності певних послідовностей ДНК.

Раніше повідомлялося, що щоденний одноразовий прийом таблетки від раку легенів знижує ризик смерті від цієї хвороби на 51%. Ефективність такого лікування після операції засвідчило дослідження, яке провели на пізній стадії під керівництвом Єльського університету.