Щоденний одноразовий прийом таблетки від раку легенів знижує ризик смерті від цієї хвороби на 51%. Ефективність такого лікування після операції засвідчило дослідження, яке провели на пізній стадії під керівництвом Єльського університету, пише The Guardian.

Його результати були представлені на щорічній зустрічі Американського товариства клінічної онкології (Asco) в Чикаго.

«Тридцять років тому ми нічого не могли зробити для цих пацієнтів, – заявив заступник директора Єльського онкологічного центру і провідний автор дослідження доктор Рой Гербст. – Тепер у нас є цей потужний препарат».

Йдеться про препарат осимертиніб, який також відомий під назвою Tagrisso, і який виробляє компанія AstraZeneca. Його застосували в дослідженні, в якому взяли участь пацієнти віком від 30 до 86 років з 26 країн світу.

Мета випробувань полягала в тому, щоб з’ясувати, чи зможе таблетка допомогти пацієнтам з недрібноклітинним раком легенів. Всі учасники дослідження мали мутацію гена EGFR, яка зустрічається приблизно у чверті випадків раку легенів у світі, а в Азії на неї припадає до 40% випадків. Мутація EGFR частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, а також у людей, які ніколи не курили або були легкими курцями.

За словами Роя Гербства, ці таблетки змінюють практику і мають стати «стандартом лікування» для чверті хворих на рак легенів у всьому світі з мутацією EGFR.

Через п’ять років 88% пацієнтів, які приймали щоденну таблетку після видалення пухлини, були все ще живі, порівняно з 78% пацієнтів, які отримували плацебо.

Покращення виживаності спостерігалося послідовно в аналізі всіх підгруп дослідження. Хімієтерапію отримували 60% учасників дослідження, і перевага осимертинібу у виживанні спостерігалася незалежно від того, чи отримували вони попередню хімієтерапію.

Голова благодійної організації EGFR Positive UK Анжела Террі вважає результати випробувань дуже захоплюючими та надзвичайно важливими.

«П’ятирічна загальна виживаність на рівні 88% – це неймовірно позитивна новина, – заявила вона. – Наявність доступу до препарату, ефективність якого доведена, а побічні ефекти переносимі, означає, що пацієнти можуть бути впевненими в собі і можуть довше насолоджуватися гарною якістю життя».

Як відомо, рак легенів є головною причиною смертності від раку в світі. На нього припадає близько 1,8 млн смертей на рік.