Письменниця Джейн Фрідман знайшла на Amazon і Goodreads книжки, написані від її імені. Але вони фейкові та, вірогідно, були згенеровані за допомогою штучного інтелекту, пише Ars Technica.

При цьому й Amazon, й Goodreads опиралися видаленню шахрайського контенту, аж поки скарги авторки не набули широкого розголосу в соціальних мережах.

«Хто б це не робив, очевидно, полює на читачів, які довіряють моєму імені і думають, що я дійсно написала ці книги, – зазначила письменниця. – Це не так. Швидше за все, вони були створені штучним інтелектом».

Письменниця знайшла на Amazon фейкові книжки від свого імені, їх міг створити ШІ

Тепер Джейн Фрідман, яка пише про книговидавничу індустрію та є авторкою 10 книг, стурбована тим, що фейкові книги, створені штучним інтелектом, вплинуть на її репутацію.

«Розсудлива людина може подумати, що я контролюю, які книги відображаються в моєму профілі на Goodreads, або що я їх схвалюю, або, принаймні, я можу їх легко видалити. Але це не так», – пояснила вона.

Раніше повідомлялося, що понад 8500 авторів художньої літератури, нон-фікшн та поезії звинувачують у використанні їхніх творів без дозволу чи компенсації технологічні компанії, що стоять за великими мовними моделями, такими як ChatGPT, Bard, LLaMa та іншими.