Неназвана європейська країна (Німеччина?) придбала 50 танків Leopard 1 у приватної компанії OIP Land Systems. Після оновлення бойові машини відправляться в Україну. Про це пише Reuters.

Танки Leopard 1, які колись належали армії Бельгії, були придбані у компанії OIP Land Systems за «справедливу ринкову ціну». Про це написав у LinkedIn Фредді Верслейс, CEO компанії.

«Для ясності, ми ніколи не купували Leopard 1 за 15 тисяч і не пропонували їх за 500 тисяч євро, і точно ми працювали з ними!
Ця цифра була опублікована в пресі без підтвердження від OIP. Деякі газети та журнали пишуть усе, що чують… без перевірки.
Той факт, що вони [танки] залишають нашу компанію, свідчить про те, що ми просили справедливу ринкову ціну, і хтось із задоволенням їх узяв.
Я радий, що вони нарешті приєднаються до боротьби за свободу.» – написав пан Верслейс, додавши фото пляшки української горілки, яка стоїть на броні танка.

Пан Верслейс сповістив Reuters, що усі 50 танків були продані європейському уряду, який він не може назвати через положення про конфіденційність. Він також додав, що не може розкрити ціну.

Водночас німецька газета Handelsblatt повідомила, що це Rheinmetall придбав танки та готуватиме більшість із них для експорту в Україну. Rheinmetall утримався від коментарів.

Німеччина [ймовірно] купила 50 танків Leopard 1 для України у приватної компанії

На думку Фредді Верслейса, танки транспортують на завод для капітального ремонту. За його словами, частина танків буде використана на запчастини, а інші будуть відремонтовані. За оцінками пана Верслейса, може пройти чотири-шість місяців, перш ніж ці Leopard 1 дістануться поля бою в Україні.

Чутки про можливість постачання танків Leopard 1 від Rheinmetall для ЗСУ циркулюють ще з квітня 2022 р.. У лютому 2023 р. з’явилась інформація, що на додаток до Leopard 2A6 Німеччина планує відправити в Україну 88 Leopard 1A5.

Щодо бельгійської компанії OIP Land Systems, то вона вже не вперше згадується у розрізі постачань зброї Україні. У червні 2022 р. компанія фігурувала в історії з загадковою поставкою 155-мм САУ M109 для ЗСУ.