Apple викупить для нових iPhone та Mac усі 3-нм чипи, які зможе виготовити TSMC

Apple збирається використовувати новий 3-нм технологічний процес Taiwan Semiconductor (TSMC) для власних чипів наступного покоління, включно з процесорами серії M3 для Mac та A17 Bionic для iPhone наступного покоління. Замовлення Apple таке велике, що компанія купить усі чипи, які виготовить за цим процесом TSMC. Ба більше, Apple не повинна буде компенсувати виробнику вартість дефектних процесорів. Про це пише Ars Technica.

Не секрет, що деяка частина процесорів на великих кремнієвих пластинах, особливо при запровадженні нового технологічного процесу, виявляється дефектною. Такі процесори зазвичай працюють на нижчих частотах, мають відключені ядра тощо, інакше маркуються і продаються за нижчою ціною. У випадку нового 3-нм техпроцесу зараз йдеться про 70% придатних чипів та 30% дефектних.

Зазвичай вартість бракованих чипів компенсує не виробник, а саме замовник/дизайнер процесора. У випадку процесорів M3 та A17 Bionic це мала б бути Apple. Але ексклюзивне замовлення Apple виявилось таким непоганим, що TSMC не буде стягувати з компанії вартість бракованих пластин, що дозволить Apple знизити собівартість процесорів і відповідно збільшити власний прибуток.

Apple – найбільший замовник TSMC, вона принесла тайванському виробнику 23% з $72 млрд прибутку у 2022 році. Протягом останніх десяти років усі чипи Apple виготовляє саме TSMC, хоча раніше компанія співпрацювала і з Samsung. Не дивно, що Apple «викупила» усі чинні станом на зараз 3-нм виробничі потужності. Чипи за 3-нм технологією TSMC будуть «ексклюзивними» для Apple приблизно рік, перш ніж з’являться нові потужності, які дозволять будь-якій іншій компанії розмістити власне замовлення.

Наразі саме TSMC виробляє більшість hi-end процесорів для найбільших світових виробників мікросхем. Apple, NVIDIA, AMD та Qualcomm використовують потужності TSMC для своїх найдосконаліших продуктів, і багато з них за останні кілька років перейшли від таких конкурентів, як Samsung та GlobalFoundries. Навіть Intel, яка протягом більшої частини історії виробляла мікросхеми лише на власних заводах, покладається на TSMC у виробництві графічних процесорів Arc та деяких частин майбутніх процесорів Meteor Lake.

Samsung та Intel лише готуються для запуску власних виробництв по 3-нм технології й вони суттєво відстають від TSMC, яка вже декілька років зберігає технологічну перевагу над конкурентами.

Нагадаємо, у списку найбільших за капіталізацією компаній світу Apple та TSMC займають відповідне перше та десяте місце.