Вік Сонячної системи може бути на 1 млн років більшим, ніж вважалося раніше. Відповідне дослідження опублікували в журналі Icarus, повідомляє IFLScience.

Згідно з новими розрахунками, вік Сонячної системи становить 4,5684 млрд років, плюс-мінус 240 тис. років. Попередні оцінки були приблизно на 1,1 млн років нижчими – 4,5673 млрд років. Зміна невелика, але за 1 млн років багато чого може статися в планетарному масштабі.

«Щоб дізнатися про народження планет та історію перших кількох мільйонів років існування Сонячної системи, ми вивчаємо метеорити, які є свідками цієї епохи, – пояснили автори статті. – Особливо важливо визначити час, коли сформувалися їхні складові компоненти, час, коли їхні материнські планетезимали скупчувалися і плавилися, коли відбувалися зіткнення, а також встановити відносну послідовність цих подій у контексті сонячної туманності».

Вчені дослідили багаті на кальцій та алюміній включення (CAI), знайдені в метеоритах. Деякі ізотопи є радіоактивними, і з часом вони перетворюються на різні елементи.

Час залежить від стабільності ізотопу. Деякі існують кілька секунд, інші – години, дні або навіть мільярди років. Тож, дивлячись на конкретні співвідношення ізотопів, вчені можуть з’ясувати, як давно утворилися відповідні гірські породи.

Нагадаємо, що раніше телескоп Вебба вперше сфотографував пояс астероїдів за межами нашої Сонячної системи. Завдяки цьому вчені змогли краще вивчити одну з найяскравіших зірок у нічному небі – Фомальгаут. Вона знаходиться за 25 світлових років від Землі та оточена трьома поясами астероїдів.