Космічний телескоп Джеймса Вебба досяг чергової віхи, зробивши знімок першого поясу астероїдів, коли-небудь баченого за межами Сонячної системи. Завдяки цьому вчені змогли краще вивчити одну з найяскравіших зірок у нічному небі – Фомальгаут. Вона знаходиться за 25 світлових років від Землі та оточена трьома поясами астероїдів, пише Engadget.

Таких висновків дійшла група спеціалістів, яка складається переважно з астрономів з Університету Арізони та Лабораторії реактивного руху NASA. Результатами їхнього дослідження опублікували в журналі Nature Astronomy.

Телескоп Вебба вперше сфотографував пояс астероїдів за межами нашої Сонячної системи

За їхніми твердженням, найближче кільце схоже на пояс астероїдів нашої Сонячної системи. Воно простягається приблизно від семи астрономічних одиниць від зорі до 80 астрономічних одиниць від неї. Якщо поглянути на ці цифри в перспективі, то це приблизно в 10 разів ширший внутрішній пояс астероїдів, ніж очікували знайти астрономи.

Ще одна цікава особливість стосується другого поясу уламків – він нахилений на 23 градуси від усього іншого на орбіті зірки. Дослідники називають це унікальним аспектом та вважають, що нахилений пояс може бути результатом наявності планет на орбіті Фомальгаута, які астрономи ще не виявили.

«Пояси навколо Фомальгаута – це свого роду детективний роман: Де ж планети? – заявив астроном Джордж Ріке, який бере участь в дослідженні. – Я думаю, що не буде дуже великим стрибком сказати, що навколо зірки, ймовірно, існує дійсно цікава планетна система».

Найбільш віддалене кільце схоже на пояс Койпера в нашій Сонячній системі. Воно включає об’єкт, який вчені назвали Великою пиловою хмарою. Незрозуміло, чи є цей об’єкт частиною системи зірки Фомальгаут, чи чимось, що сяє з-за її меж. Але вчені підозрюють, що він утворився в результати двох космічних брил шириною понад 640 км.

На думку учасників дослідження, навколо Фомальгаута можуть обертатися три або більше планети розміром з Уран і Нептун. Зараз вони аналізують зображення телескопа, які допоможуть це виявити.

Нагадаємо, що нещодавно група астрономів вперше спостерігала, як зірка поглинає планету. Явище побачили вчені з Массачусетського технологічного інституту, Гарвардського університету, Каліфорнійського технологічного інституту та інших установ та повідомили про це в досліджені, опублікованому в журналі Nature.