Компанія Microsoft офіційно припинила випуск голосового помічника Cortana для Windows 11, що знаменує собою кінець епохи, коли технологічний гігант намагався створити конкурента Siri від Apple. Останнє оновлення Cortana в Microsoft Store призвело до того, що програма перестала працювати на Windows 11, з’явилося повідомлення про застарілість, повідомляє Windows Latest.

Cortana була представлена у 2014 році як відповідь Microsoft на Siri та дебютувала на настільних комп’ютерах з Windows 10. Просуваючи свого голосового помічника, Microsoft в рекламі навіть жартувала над роботизованою мовою Siri. Однак тепер Cortana відключена, й судячи з останніх тенденцій те саме може очікувати й Siri, яку швидше за все у майбутньому замінить більш просунутий помічник з ШІ.

Хай там як, нове оновлення Microsoft Store, яке розгортається для деяких користувачів Windows 11, фактично вбило автономний додаток персонального асистента. Коли користувачі намагаються відкрити Cortana, вони отримують попередження: «Cortana в Windows як окрема програма застаріла». Надається посилання на супровідний документ, який додатково пояснює це рішення.

Прощавай, Cortana: Microsoft відмовляється від голосового помічника в Windows 11 на користь чат-бота Bing

Згідно з документом підтримки, Microsoft закриває окремий додаток на користь Windows Copilot, плануючи інтегрувати в нього інші функції для підвищення продуктивності на основі штучного інтелекту. У документі зазначається: «Починаючи з серпня 2023 року, ми більше не будемо підтримувати Cortana в Windows як окремий додаток».

Хоча Cortana перестала працювати в Windows 11, вона залишається функціональною в Windows 10, яка продовжуватиме отримувати оновлення до жовтня 2025 року. Однак Microsoft планує припинити роботу програми в Windows 10 протягом декількох тижнів, що підтвердило джерело, близьке до компанії.

Microsoft вже видалила Cortana з інших платформ, таких як Microsoft Launcher для Android, але вона залишиться доступною в мобільних додатках, таких як Outlook, Teams і Teams rooms. Для тих, хто шукає помічника на робочому столі, Microsoft рекомендує Windows Copilot, який дебютує з оновленням Windows 11 23H2. Компанія також тестує сторонні плагіни для Windows Copilot і Bing, щоб покращити роботу з ним.