Японські вчені, можливо, стоять на початку важливого досягнення – створення вакцини, яка може сповільнити або відтермінувати прогресування хвороби Альцгеймера. Про це пише Gizmodo.

Над її створенням працюють, зокрема вчені з Університету Джунтендо. Мета вакцини – навчити імунну систему переслідувати певні клітини, які більше не діляться. Ці клітини не обов’язково шкідливі – деякі з них відіграють важливу роль в загоєнні ран та інших важливих функціях. Але вони також можуть бути пов’язані з різними віковими захворюваннями, зокрема хворобою Альцгеймера.

Вакцина впливає на старіючі клітини, які виробляють високий рівень так званого глікопротеїну. За результатами інших досліджень, мозок людей з хворобою Альцгеймера, як правило, має саме ці клітини.

Вакцину вже протестували на мишах, і результати випробувань можна вважати позитивними. У мишей зменшилося запалення та інші важливі біомаркери в мозку, а також покращилася свідомість.

Дослідження ще не пройшло офіційного рецензування, тому його слід розглядати з особливою обережністю. Водночас вакцина, схоже, відповідає важливим критеріям, яких досі не вдавалося досягти.

«Попередні дослідження з використанням різних вакцин для лікування хвороби Альцгеймера на мишачих моделях були успішними у зменшенні відкладень амілоїдних бляшок та запальних факторів, однак наше дослідження відрізняється тим, що наша SAGP-вакцина також змінила поведінку цих мишей на краще», – сказав провідний автор і докторант кафедри серцево-судинної біології та медицини Університету Джунтендо Чі-Лун Сяо.

Раніше повідомлялося, що генна мутація захистила чоловіка, який мав би захворіти на хворобу Альцгеймера у віці близько 40 років. Дослідники з’ясували, що пацієнт був захищений, адже інша мутація в іншому гені заблокувала проникнення хвороби в енторінальну кору головного мозку.