Українська оборона компанія SkyLab розробила та представила нову модифікацію БПЛА Shoolika mk6. Його головна особливість – стійкість до ворожої РЕБ. Shoolika mk6 отримав офіційний протокол РЕБостійкості від Міністерства Оборони України.

За оцінками, наразі втрати дронів ЗСУ через протидію РЕБ та знищення ППО супротивника складають до 1000 одиниць на місяць. Дрони – це розхідний матеріал поточної російсько-української війни, тому постачання великої кількості нових БПЛА та захист їх від РЕБ дуже важливі для потреб війська.

Коптер Shoolika mk6 було розроблено після ретельного аналізу іноземних зразків ударних безпілотників, а також враховуючи потреби та відгуки українських військових, які застосовують БПЛА та інші пристрої на передовій.

«Радіоелектронна боротьба є одним факторів протидії повітряних, наземних чи морських дронів, та інших технологій, в яких інформація передається шляхом радіохвиль. Саме тому наш Shoolika mk6 розроблявся з урахуванням факторів задавлювання на полі бою. РЕБостійкість коптеру досягається завдяки стійким до перешкод модулям зв’язку, які є власною розробкою SkyLab. Задля забезпечення підрозділів на лінії фронту такими дронами нам необхідна синергія із державою, а саме Державне Оборонне замовлення», – каже Євгеній Рвачов, засновник та очільник SkyLab.

Виробництво партії з десяти РЕБостійких коптерів SkyLab триває близько трьох тижнів. В цей термін входить збірка, прошивка, калібрування, тестування та пакування продукту. В середньому вартість виробництва одного коптеру складає близько $25-30 тис.

В найближчих планах SkyLab масштабування виробництва коптера Shoolika mk6, налагодження роботи з Державними оборонними замовленнями та відкриття офісу в Європі.

SkyLab – це Defense Tech компанія, що займається розробкою та виробництвом дронів і була заснована інженером Євгенієм Рвачовим у 2022 р. у Харкові. В рамках конференції INSCIENCE компанія також представила прототипи та моделі інших розробок: малого наземного ровера UGV Johnny mk1 та логістичної наземної платформи UGV Sirko-S.