Китай запровадив обмеження на експорт цивільних безпілотників дальнього радіуса дії, посилаючись на війну росії в Україні та занепокоєння, що дрони можуть бути переобладнані для використання у військових цілях, пише AP.

Експортний контроль набуде чинності 1 серпня, щоб запобігти використанню безпілотників у «немирних цілях», йдеться в заяві Міністерства торгівлі. Водночас деякі види експорту безпілотників все ж будуть дозволені.

«Ризик того, що деякі високотехнологічні та високопродуктивні цивільні безпілотні літальні апарати будуть переобладнані для використання у військових цілях, постійно зростає», – заявили в Міністерстві торгівлі країни.

Обмеження стосуватимуться безпілотників, які можуть літати за межами природної відстані видимості операторів або перебувати в повітрі понад 30 хвилин, мають навісне обладнання, яке може скидати предмети, і важать понад 7 кг.

Нагадаємо, за даними звіту американської розвідки, Пекін, можливо, надав росії обладнання, яке використовується в Україні та може мати військове застосування. В документі наводяться дані російської митниці, які свідчать, що китайські державні військові підрядники постачали безпілотники, навігаційне обладнання, запчастини для винищувачів та інші товари.

Отже, рішення Китаю обмежити експорт цивільних дронів, може на практиці означати, що Україні буде ще складніше купувати безпілотники, в той час, як росія продовжить таємно їх отримувати з дозволу КНР.