Поки Північна півкуля знемагає від рекордної літньої спеки, набагато південніше фіксують ще один жахливий кліматичний рекорд. Антарктичний морський лід впав до безпрецедентно низького рівня для цієї пори року. Про це пише CNN.

Щороку антарктичний морський лід зменшується до найнижчого рівня наприкінці лютого, під час літа на континенті. Потім морський лід знову наростає протягом зими. Але цього року вчені спостерігали дещо інше.

Морський лід не повернувся до очікуваного рівня. Зараз він знаходиться на найнижчому рівні для цієї пори року з моменту початку спостережень 45 років тому. За даними Національного центру даних про сніг і лід (NSIDC), площа льоду приблизно на 1,6 млн кв. км менша за попередній антирекорд, який встановили в 2022 році.

У середині липня площа морського льоду Антарктиди була на 2,6 млн кв. км меншою за середній показник із 1981 по 2010 рік. Це майже така ж площа, як Аргентина або разом узяті штати Техас, Каліфорнія, Нью-Мексико, Арізона, Невада, Юта й Колорадо.

Вчені почали спостерігати різку тенденцію до зниження з 2016 року. Багато з них вважають, що зміна клімату може бути основним чинником зникнення льоду.

«Антарктична система завжди була дуже мінливою, – сказав гляціолог із Університету Колорадо Тед Скамбос. – Однак цей (нинішній) рівень варіацій є настільки екстремальним, що щось радикально змінилося за останні два роки, але особливо цього року, порівняно з усіма попередніми роками, що налічують щонайменше 45 років».

За його словами, на втрату морського льоду впливають кілька факторів, зокрема сила західних вітрів навколо Антарктиди, які пов’язані зі збільшенням забруднення, що призводить до нагрівання планети. Безпрецедентне явище цієї зими може свідчити про довгострокові зміни на ізольованому континенті.

Нагадаємо, відповідно до звіту Служби Євросоюзу з питань зміни клімату програми Copernicus та Всесвітньої метеорологічної організації, липень 2023 року стане найспекотнішим за всю історію спостережень на планеті.