Липень 2023 року стане найспекотнішим за всю історію спостережень на планеті. Про це йдеться у звіті Служби Євросоюзу з питань зміни клімату програми Copernicus та Всесвітньої метеорологічної організації, пише CNN.

За їхніми висновками, спека в липні вже була настільки екстремальною, що «практично напевно» цей місяць поб’є рекорди «зі значним відривом».

Зазвичай рекорди оновлюються на соти частки градуса. Але температура за перші 23 дні липня в середньому становила 16,95°C, що значно вище попереднього рекорду в 16,63°C в липні 2019-го.

Дані, використані для відстеження рекордів, сягають 1940 року. Але багато вчених, зокрема з програми Copernicus, кажуть, що ці температури майже напевно є найвищими на планеті за останні 120 000 років.

«Це найспекотніші температури в історії людства», – сказала заступниця директора Служби Євросоюзу з питань зміни клімату Саманта Берджесс.

За її словами, основною причиною надзвичайної спеки є зміна клімату, спричинена людиною.

«Глобальна температура повітря прямо пропорційна концентрації парникових газів в атмосфері», – підкреслила вона.

Нагадаємо, на думку вчених NASA, людство ще не побачило значного прояву Ель-Ніньо, тож 2024 рік, швидше за все, буде для планети ще теплішим.