Технологія супутникового інтернету Starlink Ілона Маска відіграє важливу роль під час ухвалення військових рішень в Україні в умовах російського вторгнення. Однак українські чиновники все більше занепокоєні залежністю країни від цього сервісу та повноваженнями Маска контролювати доступ до нього. Про це пише CircleID із посиланням на The New York Times.

Технологія забезпечує високошвидкісним інтернетом навіть найвіддаленіші куточки світу, зокрема й зони бойових дій та райони, що постраждали від стихійних лих. Повсюдність Starlink частково пояснюється частотою запусків SpaceX і тим фактом, що зараз на орбіті перебуває понад 4 500 супутників Starlink.

Однак майже повний контроль Маска над супутниковим інтернетом і його непередбачувана поведінка викликають занепокоєння в усьому світі. Він може відключити послуги Starlink для будь-якого клієнта або країни – привілей, яким він неодноразово користувався в Україні під час війни, що триває, і це викликає занепокоєння з точки зору безпеки.

Побоювання посилилися, оскільки жоден уряд чи компанія не може зрівнятися з можливостями Starlink. Міністерство оборони США та збройні сили інших країн значною мірою покладаються на Starlink, тоді як інші потенційні провайдери супутникового інтернету не можуть зрівнятися з ним за можливостями. Лояльність Маска й інформація, яку Starlink потенційно може збирати, ще більше посилили побоювання.

Українські урядовці вивчають альтернативи, але визнають, що наразі жодна з них не може конкурувати зі Starlink. Кілька країн висловили занепокоєння щодо влади Маска над технологією американським урядовцям. Однак публічно про це було сказано небагато, головним чином, щоб уникнути ризику образити Маска.

Нагадаємо, що супутниковий інтернет Starlink почав працювати в Україні торік. Він відіграв важливу роль на початку повномасштабної війни в нашій країні, коли російські військові зосередилися на знищенні комунікацій. Антени Starlink дозволили українським військам підтримувати зв’язок.