Окрім перейменування Twitter, Ілон Маск іноді знаходить час на висловлювання про серйозні теми. У своїх нещодавніх заявах підприємець спрогнозував, що споживання електроенергії в США потроїться приблизно до 2045 року, частково завдяки зростаючому попиту на транспортні засоби, що живляться від акумуляторів. Він також попередив про дефіцит електроенергії через два роки, який може перешкодити розвитку енергоємних технологій, таких як штучний інтелект.

Виступаючи на конференції, організованій PG&E (Pacific Gas and Electric Company), одним з найбільших американських комунальних підприємств, Маск наголосив на необхідності термінових дій.

«Вам дійсно потрібно швидше визначати часові рамки проєктів і мати високе почуття терміновості», – сказав він керівникам енергетичних компаній. «Моє найбільше занепокоєння викликає недостатня терміновість».

Енергетична галузь США вже зіткнулася з проблемами, намагаючись встигнути за попитом, іноді вдаючись до погроз віялових відключень під час спеки та інших стрибків споживання. Перехід від старих, забруднюючих довкілля електростанцій до відновлюваних джерел енергії збільшив напругу, оскільки комунальні підприємства інвестують значні кошти в більш екологічні та стійкі системи. За оцінками Deloitte, до 2030 року найбільші американські електроенергетичні компанії витратять на ці цілі до $1,8 трильйона.

Історична тенденція галузі рухатися повільно, частково через регуляторні обмеження, спрямовані на захист споживачів від підвищення цін, додає проблем. PG&E очікує, що попит на електроенергію зросте на 70% протягом наступних 20 років – темпи, які каліфорнійська компанія називає безпрецедентними. Аналогічно, McKinsey прогнозує, що попит у США подвоїться до 2050 року.

«Це можливість століття для енергетичного сектору, і вони можуть її втратити, якщо не використають правильно», – попередив Майкл Веббер, професор енергетичних ресурсів Техаського університету в Остіні. Він зазначив, що попит зростає не лише на електромобілі, а й на теплові насоси, центри обробки даних, штучний інтелект, домашні пристрої тощо.

Одне із запропонованих рішень Ілона Маска — оптимізувати енергосистему шляхом цілодобової роботи електростанцій та зберігання невикористаної енергії в години пікового навантаження в акумуляторних батареях для подальшого використання. «Я не впевнений, що це призведе до подвійного збільшення виробництва… але це щонайменше дозволить збільшити загальний обсяг виробництва енергії від 50% до 100%», – заявив Маск.