Disney оголосила про припинення випуску фільмів на DVD та Blu-ray в Австралії. Guardians of the Galaxy Vol 3 / «Вартові галактики 3» стануть останнім фільмом на фізичному носії, який з’явиться на прилавках Австралії. Диски, випущені раніше, будуть доступні до закінчення наявних запасів. Про це пише News.com.au. Рішення стосується усіх кіностудій Disney, зокрема Marvel та 20th Century Fox.

Здавалось би, де Австралія, а де інші ринки, але експерти прогнозують, що таке рішення може спричинити ефект доміно, до якого приєднаються інші кінокомпанії, спочатку на таких невеликих ринках, як австралійський, а потім і по усьому світу.

Зниження продажу копій фільмів та ігор на фізичних носіях спостерігається вже майже декаду, останнім часом воно стало лавиноподібним, тож великим компаніям просто нема сенсу витрачати час та маркетингові гроші на продаж розважальних продуктів на дисках. На великих ринках, таких як США, Японія чи Велика Британія, фізичні копії ще тримаються за рахунок обсягу та звичок споживачів, але зрозуміло, що ці цифри продовжать падати.

Хоча компанії все ще зволікають, не поспішаючи закривати неприбуткові бізнеси. Наприклад, Netflix лише навесні цього року нарешті відмовиться від прокату DVD-дисків, який було запущено 25 років тому.

Що ж, скоріш за все, через деякий час місце для фізичних копій залишиться хіба що у сегменті коштовних колекційних видань. Епоха добігає кінця.

А коли ви в останній раз купували фільми на DVD чи Blu-ray?