В Кіберполіції розповіли, як сторонні особи можуть привласнити номери телефонів українців та які наслідки це може мати.

Тут пояснили, що віддалену заміну SIM-карт зловмисники застосовують для отримання доступу до фінансових номерів телефонів і подальшого привласнення грошей із банківських рахунків громадян.

«Вам телефонують кілька разів від імені служб таксі або різних організацій та схиляють, щоб ви перетелефонували. Далі – замовляють в оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента номери телефону, з яких раніше телефонували. Інколи зловмисники навіть перераховують незначні суми коштів на ваш мобільний рахунок, аби точно знати дату останнього поповнення рахунку», – зазначили в Кіберполіції.

Тут додали, що якщо людина помітила підозрілі ознаки, то варто негайно повідомити про це оператора стільникового зв’язку.

«Аби захиститися від таких шахрайських схем, варто дотримуватися цих рекомендацій: – забороніть віддалену заміну SIM-картки або перейдіть на контрактне обслуговування у мобільного оператора; – використовуйте лише офіційний застосунок свого банку; – регулярно переглядайте історію транзакцій; – не проводьте платіжні операції з чужих пристроїв», – зауважили в Кіберполіції.

Водночас тут нагадали, яку інформацію не можна передавати стороннім. Йдеться про PIN-код, CVV та термін дії банківської картки, коди з SMS, що можуть використовуватися для підтвердження транзакцій, пароль від онлайн-банкінгу або коди із SMS від оператора. Для платежів в інтернеті спеціалісти радять мати окрему картку із встановленими лімітами на оплату.

В Кіберполіції розказали, як шахраї привласнюють номери телефонів українців

Нагадаємо, що 81% українців стикалися з кібершахраями в інтернеті. Про це свідчать результати опитування Rakuten Viber, в якому взяли участь понад 50 тис. користувачів з України.