Компанія Meta оголосила, що відкриває свою велику мовну модель LLaMA 2, роблячи її безплатною для комерційного та дослідницького використання. Про це пише The Verge.

Таким чином, компанія йде в ногу з безплатним GPT-4 від OpenAI, який лежить в основі таких інструментів, як ChatGPT і Microsoft Bing.

Рішення відкрити LLaMA – це спосіб надати компаніям, стартапам і дослідникам доступ до більшої кількості інструментів ШІ, що дозволяє експериментувати разом зі спільнотою. За даними Meta, LLaMa 2 був навчений на 40% більшій кількості даних порівняно з LLaMa 1.

Також зазначається, що ця мова модель перевершує інші LLM, такі як Falcon і MPT, коли йдеться про міркування, кодування, кваліфікацію та тести на знання.

LLaMa 2 з відкритим вихідним кодом буде доступна через платформу Microsoft Azure. LLaMA також буде доступна через AWS, Hugging Face та інших провайдерів.

«Ми вважаємо, що відкритий підхід є правильним для розробки сучасних моделей ШІ, особливо в галузі генерації, де технологія швидко розвивається, – пояснили в Meta. – Відкриття доступу до сучасних моделей ШІ означає, що покоління розробників і дослідників можуть проводити їхні стрес-тестування, швидко виявляючи та вирішуючи проблеми спільнотою».

Раніше повідомлялося, що Meta створила модель MusicGen, яка за допомогою штучного інтелекту здатна генерувати нові музичні твори на основі текстових підказок